Pracovní obuv s ocelovou špičkou – ideální volba do náročného a rizikového prostředí

Publikováno

02. Března 2017

Čas čtení

3- 4 minuty

Sdílet:

Je zcela logické, že jsou úplně jiné nároky na obuv, kterou si člověk vezme na vycházku a na obuv pracovní. V mnoha případech totiž lidé pracují v náročném a rizikovém prostředí a právě dobrá pracovní obuv s ocelovou špičkou je může uchránit před úrazem.

Aby měl člověk jistotu, že si kupuje opravdu kvalitní a bezpečnou pracovní obuv, měl by vybírat z produktů, které jsou ověřené certifikátem. V případě pracovní obuvi s ocelovou špičkou se jedná o obuv z kategorií EN 346 (ochranná obuv) a EN 345 (bezpečnostní obuv). Pokud se rozhodnete pro ochrannou obuv (s označením P), bude mít tužinka ve špičce boty odolnost max. 100 J. V případě, že byste vyžadovali ještě vyšší odolnost špičky, vyberte si bezpečnostní obuv (má označení S), protože tento typ bot má odolnost špičky dvojnásobnou.

Ve většině případů se tužinka ve špičce vyrábí z kovů, ale není výjimkou, že se používají i jiné materiály. Někteří výrobci vyrábějí tužinku například z tvrzeného plastu.

Je zcela logické, že výrobci se snaží reflektovat potřeby různých profesí. Proto vyrábí pracovní obuv s ocelovou špičkou hned v několika provedeních. Na trhu můžete nalézt například kotníkovou pracovní obuv s ocelovou špičkou, ale také vysokou holeňovou obuv. K dostání jsou také speciální holínky s ocelovou špičkou a zrovna tak i ochranné bezpečnostní sandály. Zkrátka. Každý si může najít botu, která bude splňovat jeho požadavky.

Logicky vyvstává také otázka, kteří výrobci pracovní obuvi s ocelovou špičkou jsou nejlepší. Bohužel na takto obecně položenou otázku nelze jednoduše odpovědět. Každá firma se specializuje na trošku jiný segment a nabízí odlišná řešení. Zmíníme tedy hned několik předních světových značek, které vyrábí spolehlivé pracovní oděvy a obuv. Patří mezi ně výrobci Black Knight, Boots, CRV, Delta, Dunlop, Fridrich a Fridrich, Panda, Raven, Sioen, TO WORK FOR nebo U-Power.

Podle čeho se odolnost ocelové špičky testuje?

Protože se jedná o produkty, které mají zaručovat bezpečnost osob při práci, je nutné, aby docházelo k důslednému testování výrobků, než budou uvedeny na trh. Testování tužinky ve špičce boty se provádí na základě normy ČSN EN 12568. Co si pod tím představit? To hned vysvětlíme.

1) Odolnost vůči stlačení – při testování se tužinky stlačují silou o hmotnosti 1000 kg pro ochrannou a 1500 kg pro bezpečnostní obuv. Následně se přeměřuje zbytková výška pod tužinkou a samozřejmě také stav samotné tužinky. Základním cílem kontroly je zajistit, aby tužinka byla dostatečně pevná a správně koncipovaná. Měla by bezproblémově vydržet tlak síly odpovídající deklarované hodnotě a tím ochránit prsty na nohou.

2) Odolnost vůči nárazu – v dalším procesu testování musí tužinky odolat energii nárazu o síle 100 J v případě ochranné obuvi, u bezpečnostní obuvi pak 200 J. Zkouška se snaží o simulaci situace, která odpovídá pracovním podmínkám pracovníků využívající tuto obuv. Zkouška probíhá pomocí ocelového klínového nárazníku, který se na obuv shodí. Následně se změří zbytková výška pod tužinkou (musí pod ní zůstat dostatečný prostor pro prsty) a také se kontroluje, zda nemá ostré hrany nebo trhliny.

Práce v nebezpečném prostředí není žádná sranda. Proto jednotlivé typy pracovních obuví prochází testem. U některých profesí mají pracovníci dokonce povinnost nosit pracovní obuv s ocelovou špičkou, aby nemohlo dojít k jejich zranění.

Kde se dá pracovní obuv s ocelovou špičkou koupit nebo objednat? 

Možností je hned několik. Pokud sháníte pracovní obuv s ocelovou špičkou pro sebe, nebo pro své pracovníky, můžete si ji objednat z e-shopu společnosti Tomis CZ na webových stránkách WWW.TOMISCZ.CZ. A to vše z pohodlí vašeho domova. V případě, že dáváte přednost osobnímu výběru, dostavte se přímo na podnikovou prodejnu a sídlo firmy, které najdete na adrese Brodská 654 v Příbrami. Pružné dodávky jsou zajišťovány pravidelnými závozy vlastní dopravou do mnoha regionů po ČR (zdarma), včetně každodenního rozvozu po Praze. Budeme se na vaši návštěvu těšit a rádi odpovíme na vaše otázky.

Sdílet:

Novinky do Vaší schránky

Nechte si posílat novinky.

Mohlo by vás také zajímat

Obory   |   30. Srpna 2017   |  OblečeníProFirmy

Otto Schachner – stylové a kvalitní pracovní oděvy do zaměstnání i na volný čas

Jednou z předních světových značek v oblasti výroby ochranných pracovních oděvů a pomůce..

Číst více

Obory   |   26. Července 2017   |  OblečeníProFirmy

6 tipů na stylovou pracovní obuv, kterou nazujete i ve volném čase

Pamatujete na pracovní obuv, kterou nosili dělníci před 15 lety? Jestli se vám zkřivil o..

Číst více

Obory   |   29. Června 2017   |  OblečeníProFirmy

Pracovní obuv Raven hlásí návrat – vylepšená podešev pro ještě více komfortu

U bezpečnostních bot zkrátka nelze dělat kompromisy a poměr kvalita/cena je na prvním mí..

Číst více

Obory   |   31. Března 2017   |  OblečeníProFirmy

S nepromovanými pracovními oděvy ani nepoznáte, že prší

Ne každý má to štěstí, že pracuje stále v teple a suchu a povětrnostní podmínky mu jeho ..

Číst více

Obory   |   29. Listopadu 2016   |  OblečeníProFirmy

I při práci v zimě můžete své nohy udržet v teple a v suchu

Při výběru zimní pracovní obuvi klaďte velký důraz na použitý materiál. Na povrchu to ne..

Číst více

Obory   |   28. Září 2016   |  OblečeníProFirmy

Pracovní montérky Ardon® – kvalitní česká produkce za skvělou cenu

Firma Ardon® je proslulá hlavně tím, že nabízí skvěle vyvážený poměr kvality, funkčnosti..

Číst více