Jak správně vybrat ochranu zraku pro svářeče? 

Publikováno

29. Prosince 2023

Čas čtení

2- 3 minuty

Sdílet:

Pro každého, kdo se věnuje sváření, je velmi důležitá ochrana zraku před škodlivým zářením. Existují tři základní možnosti, jak si zrak chránit. Jak správně vybrat ochranu zraku, aby efektivně chránila oči a pokožku před nežádoucím jiskřením? 

Proč je důležité chránit svůj zrak? 

Ochrana očí je důležitá z několika důvodů. Svářečské ochranné brýle, štít či kukla jsou speciální ochranné pomůcky, které chrání oči před ohromným množstvím světla a tepla, kterému jsou vystaveny z bezprostřední blízkosti. Vysoká teplota i velmi zářivé světlo a jiskření mohou nenávratně zrak poškodit. I pouhý pohled na plamen z hořícího elektrického oblouku může trvale poškodit rohovku. 

Dalším důvodem pro ochranu zraku jsou špony z rozžhaveného materiálu. Není neobvyklé, že při sváření odletí kousek železa, který se snadno dostane do oka a nadělá velkou neplechu. 

Druhy svářečské ochrany 

Každý svářeč si může vybrat ochranu zraku a hlavy, kterou sám preferuje. Na výběr je ze tří možností: 

    • ochranné štíty
    • ochranné brýle na sváření
    • ochranné kukly

Ochranné svářečské štíty 

Svářečský štít je obvykle připevněný k čepici nebo speciálnímu držáku. Skládá se z průhledného štítu, který poskytuje ochranu očí a obličeje. Snadno se uzpůsobí různým velikostem hlavy a obvykle bývá lehčí než svářečská kukla. V některých případech má také chráněné boční oblasti a nebo ho lze kombinovat s ochrannými brýlemi či tvářovým štítem. 

Ochranné svářečské brýle

Kvalitní svářečské brýle jsou nejčastěji vyrobené z polykarbonátu, což je vysoce odolný materiál. Je schopen odolat teplotním výkyvům a poškození. Kromě toho je lehký a také odolný vůči chemickým látkám. 

Svařovací brýle mají obvykle černou barvu a mají speciální skla, která filtrují UV a IR záření. K dispozici jsou dva druhy - klasické a samostmívací svářečské brýle. Oboje mají velmi silnou tloušťku skla, která chrání oči před jiskrami, které sváření produkuje. Pokud mají správně sloužit svému účelu, měly by být certifikované dle norem ČSN EN 166, ČSN EN 169, ČSN EN 175

Ochranné kukly 

Svářecí kukla je uzavřená ochranná pomůcka, která chrání celou hlavu svářeče. Má průhledný průzor, který chrání před škodlivým zářením, jiskrami a šponami. Čím větší je průzor, tím větší pohodlí během práce. Existují dva druhy svářečských kukel - klasické a samostmívací, které se setmí až přímo při sváření. Kvalitní ochranné kukly musí být certifikované a splňovat normy ČSN EN 169 nebo ČSN EN 379+A1.

Pár tipů, které pomohou s výběrem

  • Ujasněte si, co od ochranné pomůcky zraku a hlavy očekáváte. 
  • Vyberte si materiál, se kterým budete spokojeni. Plastové pomůcky jsou lehké a snadno čistitelné, ale nejsou tolik odolné, jako kovové, které jsou těžší. 
  • Ujasněte si, jaký typ filtru potřebujete - pouze pro světlo, pro střední intenzitu či pro vysokou intenzitu. 
  • Zvažte typ zámku. Existují dva typy - nastavitelné a pevné. Pevné jsou obvykle nejlevnější, ale mohou být náročné na manipulaci, zatímco nastavitelné jsou pohodlnější a snadněji se přizpůsobí různým velikostem hlavy. 
  • Kvalitní svařovací brýle by měly být odolné, pohodlné a dostatečně ochranné.

Sdílet:

Autor

OblečeníProFirmy

Kategorie

Obory11
Obuv9
Oděvy4
Ostatní14

Novinky do Vaší schránky

Nechte si posílat novinky.